Dzisiaj obiecane pyszności!
Mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem. Do ich przygotowania używam mąki razowej, która jest wspaniałym źródłem błonnika, żelaza i magnezu. Oczywiście w zależności od upodobań, można użyć także innej mąki.
Ciasteczka są zdrowe, smaczne
i pożywne. Przygotowanie tych pyszności zajmuje mi ok. 15 min + 15 min
pieczenia. Robię je tak często, że stały
się już chyba rodzinną tradycją;) Zazwyczaj przygotowuje je wieczorem z myślą o śniadaniu,
ale moje domowe łakomczuchy zjadają je zanim jeszcze wystygną.
To wspaniała alternatywa dla innych słodkości. Z tą jednak różnicą, że moje ciasteczka nie zawierają konserwantów i ulepszaczy. Jeśli do ich zrobienia użyjecie dobrej, razowej mąki to oprócz walorów smakowych dostarczą wielu cennych wartości odżywczych.
Przygotujcie:
-85g masła o temperaturze pokojowej
-115g cukru (ja dodaje tylko połowę)
-1 jajko
-115g mąki (ja używam razowej typu 1850)
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-płatki owsiane
-żurawina
-ziarna słonecznika
W trzech ostatnich pozycjach celowo nie podaje proporcji. Dodajcie
według własnych upodobań;)
Sposób przygotowania:
-Roztrzepujemy jajko i dodajemy do utartego masła.
-Do masy dodajemy mąkę oraz pozostałe składniki
(płatki, żurawinę, słonecznik).
Sposób przygotowania:
-Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
-Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę.
-Roztrzepujemy jajko i dodajemy do utartego masła.
-Do masy dodajemy mąkę oraz pozostałe składniki
(płatki, żurawinę, słonecznik).
-Blachę wykładamy papierem do pieczenia i
nakładamy ciasteczka.
-Na wierzchu można posypać je ziarnkami
słonecznika.
-Pieczemy 10-15 min, aż ciasteczka się zrumienią.
-Podajemy, jak kto lubi. Świetnie smakują z kawą
lub ciepłym mlekiem.
Smacznego!
wyglądają smacznie
OdpowiedzUsuńi takie są:)
Usuń