poniedziałek, 9 lutego 2015

Roladki z cukinii przekładane miętową pastą z awokado i szynką parmeńską

 
 
 
Macie ochotę na coś lekkiego, smacznego i bardzo prostego w przygotowaniu?
Mam dla Was przepis na rewelacyjną przekąskę, w której zakochałam się od pierwszego kęsa – roladki z cukinii z miętową pastą z awokado i szynką parmeńską.
Nazywam roladki przekąską, ale spokojnie możecie podać je na kolacje a nawet, jako samodzielne danie na obiad. Nadają się na każdą okazję niezależnie od pory roku i okoliczności.
Przygotujcie:
-jedną młodą, średniej wielkości cukinie
-7 plasterków szynki parmeńskiej
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki serka mascarpone
- pół ząbka czosnku
- sól
- świeżą mięte

 

Cukinię kroimy na cienkie plastry i delikatnie solimy. Następnie podsmażamy lub grillujemy z każdej strony. Ja z braku patelni grillowej podsmażam na zwykłej teflonowej, ale grillowane wyglądają efektowniej.
W miseczce ucieramy na gładką masę: miąższ awokado, serek mascarpone, wyciśnięty czosnek oraz posiekane liście mięty.
Wystudzone plastry cukinii smarujemy pastą z awokado i pokrywamy plasterkiem szynki. Zwijamy w rulonik.
Roladki dekorujemy listkami mięty.









Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Pięknie to wygląda! Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Aga:) Polecam! danie jest naprawdę smaczne. Buziaki

      Usuń