Zastanawiacie się już nad świątecznym menu? Może w tym roku oprócz tradycyjnych świątecznych, pysznych, ale ehh nie oszukujmy się, kalorycznych potraw, przyrządzicie coś dietetycznego? Może by tak zrobić ciasto, którym można się objadać bez wyrzutów sumienia?
Mam dla Was przepis na takie właśnie ciasto - dietetyczne,
pełnoziarniste, bez cukru i tłuszczu. Pyszne, banalnie proste w
przygotowaniu i zdrowe.
Przygotujcie:
Mąka pszenna
pełnoziarnista – 1 szklanka
Soda oczyszczona
– 1 łyżeczka
Migdały – 4
łyżki
Cynamon – ½ łyżeczki
Imbir – ¼ łyżeczki
Gałka muszkatołowa
– ¼ łyżeczki
Suszone
daktyle – 10 sztuk
Suszona żurawina
– 2 łyżki
Słodkie
jabłka – 4 spore sztuki
Jajka – 2 sztuki
Wykonanie
Jabłka umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Daktyle, migdały oraz żurawinę także posiekać na drobno. Wymieszać wszystkie składniki i całość przelać do wyłożonej papierem formy keksowej. Piec ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
Smacznego!
Rewelacja!!!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń