Mam dla Was przepis na
rewelacyjną przekąskę, w której zakochałam się od pierwszego kęsa – roladki z
cukinii z miętową pastą z awokado i szynką parmeńską.
Nazywam roladki przekąską, ale spokojnie
możecie podać je na kolacje a nawet, jako samodzielne danie na obiad. Nadają
się na każdą okazję niezależnie od pory roku i okoliczności.
Przygotujcie:
-jedną młodą, średniej wielkości cukinie
-7 plasterków szynki parmeńskiej
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki serka mascarpone
- pół ząbka czosnku
- sól
- świeżą mięte
Cukinię kroimy na cienkie plastry i delikatnie solimy. Następnie podsmażamy lub grillujemy z każdej strony. Ja z braku patelni grillowej podsmażam na zwykłej teflonowej, ale grillowane wyglądają efektowniej.
W miseczce ucieramy na gładką masę: miąższ awokado, serek mascarpone, wyciśnięty czosnek oraz posiekane liście mięty.
Wystudzone plastry cukinii smarujemy pastą z awokado i pokrywamy plasterkiem szynki. Zwijamy w rulonik.
Roladki dekorujemy listkami mięty.
Smacznego! :)
Pięknie to wygląda! Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Aga:) Polecam! danie jest naprawdę smaczne. Buziaki
Usuń