poniedziałek, 15 czerwca 2015

Tarta z owocami i masą budyniową



Kochani, odkąd urodził się Adaś (a właściwie to już w ciąży) stałam się prawdziwą maniaczką zdrowego odżywiania. Staram się, aby w naszej diecie było jak najmniej niezdrowej, przetworzonej sztuczności. Powyższe dotyczy także słodyczy – nie kupujemy gotowych, paczkowanych ciast. Oczywiście zdarza się, że przy kawce w jednej z moich ulubionych kafejek zjem sobie muffinka lub pyszną szarlotkę z lodami - w końcu raz na jakiś czas taki grzeszki są dozwolone;) Zresztą są cukiernie, które serwują domowe, pyszne i świeże wyroby -  tylko takie odwiedzajcie!

Zachęcam Was do przygotowywania słodkości samodzielnie – poświęcicie troszkę czasu, ale przynajmniej macie pewność, że nie jecie jajek w proszku lub przeterminowanych składników ehh Przepis na pyszne ciasteczka zbożowe znajdziecie TUTAJ

Dzisiaj natomiast mam dla Was przepis na przepyszną, lekką i bajecznie prostą w przygotowaniu tartę z masą budyniową i owocami.


Składniki

spód:
260 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
30 g cukru pudru
1 jajko
Szczypta soli

masa budyniowa:
3 jajka
420 g gęstego jogurtu naturalnego
110 g cukru trzcinowego
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli

Możecie zwiększyć ilość składników i wtedy masy budyniowej będzie więcej. Ja zazwyczaj dodaje wszystkiego więcej o 1/3.

oraz:
owoce np. truskawki
cukier puder do posypania

Przygotowanie


Spód:
1. Mąkę, sól, cukier, jajko oraz schłodzone masło, posiekaj a następnie ugnieć ciasto na jednolitą masę i wstaw do lodówki na 30 min.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 1/2 cm i przenieś na blachę do tarty. Koniecznie spód po-nakłuwaj widelcem.
3. Całość wstaw do lodówki na ok. 10 min. i tak schłodzone ciasto piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 15 minut (do momentu aż się delikatnie zrumieni).
4. Podpieczony spód wyjmij z piekarnika, a temperaturę zmniejsz do 180 stopni.

W czasie kiedy ciasto będzie się piekło przygotuj masę budyniową:
1. Do miseczki przełóż jogurt, jajka, sól, cukier waniliowy i cukier trzcinowy.
2. Całość zmiksuj na jednolitą masę a następnie dodaj mąkę i jeszcze chwilkę miksuj
3. Tak przygotowany krem wylej na podpieczony, ciepły spód ciasta.
4. Na wierzchu ułóż umyte i przekrojone na pół truskawki lub inne owoce.

Ciasto piecz przez ok. 25 min. w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku na najniższym poziomie. Gdy masa budyniowa się zetnie i delikatnie zarumieni wyjmij z piekarnika i po wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Gdyby masa się nie ścięła możesz wydłużyć czas pieczenia.

Smacznego:)





4 komentarze: