Kochani, odkąd urodził się Adaś (a właściwie to
już w ciąży) stałam się prawdziwą maniaczką zdrowego odżywiania. Staram się,
aby w naszej diecie było jak najmniej niezdrowej, przetworzonej sztuczności. Powyższe
dotyczy także słodyczy – nie kupujemy gotowych, paczkowanych ciast. Oczywiście zdarza się, że przy kawce w jednej z moich ulubionych
kafejek zjem sobie muffinka lub pyszną szarlotkę z lodami - w końcu raz na jakiś czas taki grzeszki są dozwolone;) Zresztą są
cukiernie, które serwują domowe, pyszne i świeże wyroby - tylko takie
odwiedzajcie!
Zachęcam Was do przygotowywania słodkości samodzielnie – poświęcicie troszkę czasu, ale przynajmniej macie pewność, że nie jecie jajek w proszku lub przeterminowanych
składników ehh Przepis na pyszne ciasteczka zbożowe znajdziecie TUTAJ.
Dzisiaj natomiast mam dla Was przepis na przepyszną, lekką i bajecznie
prostą w przygotowaniu tartę z masą budyniową i owocami.
Składniki
spód:
260 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
30 g cukru pudru
1 jajko
Szczypta soli
masa budyniowa:
3 jajka
420 g gęstego jogurtu naturalnego
110 g cukru trzcinowego
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
Możecie zwiększyć ilość składników i wtedy masy budyniowej będzie więcej. Ja zazwyczaj dodaje wszystkiego więcej o 1/3.
oraz:
owoce np. truskawki
cukier puder do posypania
Przygotowanie
Spód:
1. Mąkę, sól, cukier, jajko oraz schłodzone masło, posiekaj a następnie ugnieć ciasto na jednolitą masę i wstaw do lodówki na 30 min.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 1/2 cm i przenieś na blachę do tarty. Koniecznie spód po-nakłuwaj widelcem.
3. Całość wstaw do lodówki na ok. 10 min. i tak schłodzone ciasto piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 15 minut (do momentu aż się delikatnie zrumieni).
4. Podpieczony spód wyjmij z piekarnika, a temperaturę zmniejsz do 180 stopni.
W czasie kiedy ciasto będzie się piekło przygotuj masę budyniową:
1. Do miseczki przełóż jogurt, jajka, sól, cukier waniliowy i cukier trzcinowy.
2. Całość zmiksuj na jednolitą masę a następnie dodaj mąkę i jeszcze chwilkę miksuj
3. Tak przygotowany krem wylej na podpieczony, ciepły spód ciasta.
4. Na wierzchu ułóż umyte i przekrojone na pół truskawki lub inne owoce.
Ciasto piecz przez ok. 25 min. w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku na najniższym poziomie. Gdy masa budyniowa się zetnie i delikatnie zarumieni wyjmij z piekarnika i po wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Gdyby masa się nie ścięła możesz wydłużyć czas pieczenia.
Smacznego:)
Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńi takie jest:) polecam
UsuńUwielbiamy tarty z masą budyniową <3 Mniam!
OdpowiedzUsuń:) Buziaczki dziewczynki
Usuń