czwartek, 1 października 2015

Pełnoziarniste ciasteczka serowe z jabłkami




Dzisiaj hit! Powtarzam HIT:) Przepyszne i zdrowe ciasteczka serowe z jabłuszkowym nadzieniem pyyyyyszne. Polecam je ponieważ rewelacyjnie smakują, ale także z uwagi na minimalną ilość składników oraz bajecznie proste i szybkie przygotowanie.
Kochani, zamiast kupować gotowe, niewiadomej jakości ciasta lub ciasteczka, zróbcie własne! Wykonanie tych pyszności zajmuje mi ok. 45 min (plus pieczenie), a ile jest przy tym radości:) Mój główny pomocnik, czyli Adaś jest już mistrzem w wycinaniu kółek z ciasta, szklanką do drinków :):)
No to do roboty:)
 
Przygotujcie:
250 g masła lub margaryny (ja używam „Kasi” do pieczenia)
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
250 g sera białego (półtłusty)
Ok. 100 g cukru pudru, ale można dodawać według własnych upodobań.
Jabłka (wystarczą 2, 3)
Wykonanie:
Masło siekamy z mąką na stolnicy, dodajemy ser, cukier i zagniatamy ciasto. Uprzedzam! będzie klejące:) Gładkie ciasto wkładamy do lodówki na ok. 60 min. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w cząstki jabłka (takie płaskie półksiężyce). Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy i szklanką lub kieliszkiem, wycinamy kółka. Do każdego kółka wkładamy cząstkę jabłka i zawijamy jak pierożki, ale sklejamy tylko z przodu. Gotowe ciasteczka rozkładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia i do piekarnika.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 min. Można kombinować z temperaturą. Ja na przykład wolę piec w 150 stopniach, ale troszkę dłużej.
Smacznego :)





 
 


16 komentarzy:

  1. Ale pysznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz tu jestem i chyba nie wrócę :P Kurka, zrobiłaś mi plan na wieczór/popołudnie. Tylko po ser muszę iść :) Taki zwykły twaróg w kostce jest ok? Czy jakiś mielony musi byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izunia, jeśli dodasz ser mielony to będzie super, ale ja zawsze dodaje zwykły, najzwyklejszy z biedronki i wychodzą przepyszne. Mam jeszcze sugestię, co do mąki (chyba to dopiszę w poście) – ja robię ciasteczka z samej mąki pełnoziarnistej, ale można do ciasta dodać 1/3 zwykłej mąki pszennej i 3/4 pszennej pełnoziarnistej, wtedy ciasteczka wyjdą bardziej mięciutkie. Zresztą są różne mąki i nie zawsze z samej pełnoziarnistej dobrze się zagniata ciasto, więc bezpiecznie dodać ciut zwykłej. Musisz wypróbować i tak i tak:) Ja osobiście uwielbiam z samej pełnoziarnistej:) Fajnie, że trafiłaś Kochana i wracaj, wracaj, wracaj:) Buziaczki i daj znać jak wyszły ciasteczka:)

      Usuń
    2. Ser kupiłam twaróg w kostce mielony. Jutro robię. Mąka pełnoziarnista mnie przkonała, bo uwielbiam z nią ciasta i ciasteczka :) A wracać będę, żartowałam :P

      Usuń
    3. Zrobiłam, ale z masłem (właśnie ostatnia blacha siedzi w piekarniku). Mega pyszne są! 50 szt mi wyszło :)

      Usuń
    4. Kochana, jak się cieszę, że Ci smakowały:) Ja też wczoraj robiłam! Robię je średnio dwa razy w tygodniu i znikają w ciągu godziny:):):)

      Usuń
  3. Super pomysł!
    Uwielbiam zdrowe rzeczy - wypróbuje przepis ;D
    Wyglądają apetycznie


    http://strongwomeen.blogspot.com/2015/09/ulubiency-wrzesnia-2015.html - zapraszam. Jeżeli blog się spodoba to zaobserwuj ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kradne przepis! Ściskam Was oboje

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbujemy może w przyszłym tygodniu. Wyglądają pysznie! Smakują pewnie jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują rewelacyjnie:) Zakochacie się od pierwszego kęsika:) Buziaczki

      Usuń
  6. Jutro zrobię dzieciom.Pozdrawiam Aniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu zrobiłaś? Ciekawi mnie jak wyszły i czy smakowały:):):):)

      Usuń
  7. Jutro zrobię dzieciom.Pozdrawiam Aniu.

    OdpowiedzUsuń