czwartek, 14 maja 2015

Szparagi zapiekane z szynką parmeńską





No, Kochani! Sezon wiosenno-letnich spotkań z rodziną i przyjaciółmi rozpoczęty;) Krzesełka ogrodowe wyciągnięte i odświeżone. Trawka pięknie zazieleniona ehhh żyć się chce! Pora wrzucić coś na ruszt;) Na blogu rozpoczynam cykl przepisów na pyszne i błyskawiczne przekąski, które z powodzeniem możecie serwować zarówno na takich grillowych spotkaniach jak i innych imprezach okolicznościowych.
Zaczynamy od szparagów, z którymi warto się zaprzyjaźnić, ponieważ oprócz walorów smakowych mają całą masę witamin i składników mineralnych, takich jak min.: kwas foliowy, witaminy C i E, wapń, fosfor, potas i błonnik.  Zielone szparagi są najcieńsze ze wszystkich odmian, bardziej aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku. Ponieważ są bardzo miękkie nie trzeba ich obierać, przez co zachowują wszystkie znajdujące się pod skórką składniki mineralne.
 


  
Na początek mam dla Was przepis na przepyszne i błyskawiczne w przygotowaniu szparagi zapiekane z szynką parmeńską.  Smakują niebiańsko i gwarantuję Wam, że podane na  grillowym spotkaniu, podbiją serca gości.
 
 
 
Przygotujcie:
1.       Szparagi (ilość zależy od liczby osób, które chcecie nakarmić)
2.       Szynka parmeńska (tyle plasterków ile jest szparagów)
3.       Parmezan
4.       Oliwa z oliwek
 
Wykonanie:
Szparagi myjemy i usuwamy twarde końcówki. Następnie owijamy każdy szparag jednym plasterkiem szynki parmeńskiej. Tak przygotowane układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek i pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 30 min. Po wyjęciu posypujemy startym parmezanem i gotowe!
Smacznego;)
 





 

2 komentarze:

  1. O jej! Uwielbiam szparagi, uwielbiam szynkę parmeńską, uwielbiam parmezan! Jak dla mnie połączenie idealne! Dzisiaj wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać czy smakowały:) Buziaki

      Usuń