No, Kochani! Sezon wiosenno-letnich spotkań z rodziną i
przyjaciółmi rozpoczęty;) Krzesełka ogrodowe wyciągnięte i odświeżone. Trawka
pięknie zazieleniona ehhh żyć się chce! Pora wrzucić coś na ruszt;) Na blogu rozpoczynam cykl przepisów na
pyszne i błyskawiczne przekąski, które z powodzeniem możecie serwować zarówno
na takich grillowych spotkaniach jak i innych imprezach okolicznościowych.
Zaczynamy od szparagów, z którymi warto się zaprzyjaźnić,
ponieważ oprócz walorów smakowych mają całą masę witamin i składników
mineralnych, takich jak min.: kwas foliowy, witaminy C i E, wapń, fosfor, potas
i błonnik. Zielone szparagi są
najcieńsze ze wszystkich odmian, bardziej aromatyczne, ostre i wyraziste w
smaku. Ponieważ są bardzo miękkie nie trzeba ich obierać, przez co zachowują
wszystkie znajdujące się pod skórką składniki mineralne.
Na początek mam dla Was przepis na przepyszne i błyskawiczne
w przygotowaniu szparagi zapiekane z szynką parmeńską. Smakują niebiańsko i gwarantuję Wam, że podane
na grillowym spotkaniu, podbiją serca gości.
Przygotujcie:
1.
Szparagi (ilość zależy od liczby osób, które
chcecie nakarmić)
2.
Szynka parmeńska (tyle plasterków ile jest
szparagów)
3.
Parmezan
4.
Oliwa z oliwek
Wykonanie:
Szparagi myjemy i usuwamy twarde końcówki. Następnie owijamy
każdy szparag jednym plasterkiem szynki parmeńskiej. Tak przygotowane układamy
na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy delikatnie oliwą z
oliwek i pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 30 min. Po
wyjęciu posypujemy startym parmezanem i gotowe!
Smacznego;)
O jej! Uwielbiam szparagi, uwielbiam szynkę parmeńską, uwielbiam parmezan! Jak dla mnie połączenie idealne! Dzisiaj wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać czy smakowały:) Buziaki
Usuń