czwartek, 19 lutego 2015

Kasza jaglana + twaróg = idealne ciasto dla maluszka i nie tylko …



Przypomnijcie sobie o kaszy jaglanej, bo naprawdę warto!
Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Obecnie troszkę niedoceniana i zapomniana, ale naprawdę warto sobie o niej przypomnieć. Niektórzy twierdzą nawet, że jest królową polskich kasz. Kasza jaglana ma szczególnie właściwości odżywcze.  Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, dlatego warto uwzględnić ją w diecie małych dzieci.
Jest i coś dla urody;) Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).
Kasza jaglana w przeciwieństwie do innych kasz – działa alkalizująco, przywracając naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Wspaniale odkwasza, oczyszcza i odtruwa organizm.
Dodatkowo zawarte w kaszy jaglanej antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki (jedna z przyczyn nowotworów) mają działanie antynowotworowe.
Co jakiś czas przeprowadźcie sobie taką kurację oczyszczającą: przez 2-3 dni jedzcie tylko kaszę jaglaną z odrobiną masła.
 
 
Przepisów z kaszy jaglanej będzie jeszcze sporo;) Zaczynamy od czegoś idealnego dla maluszków, ale nie tylko dla Nich;) Pyszne ciasto z kaszy jaglanej i twarogu mniam, mniam i zdrowo!
Potrzebujemy:
2 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
250 g półtłustego twarogu
2 jajka
łyżkę masła
5 łyżek cukru pudru (można dodać więcej lub mniej:) w zależności, kto co lubi)
ja dodatkowo dodaję odrobinę żurawiny
 
Przygotowanie:
 
Ugotowaną i przestudzoną kaszę mieszamy z twarogiem, jajkami, masłem, cukrem i żurawiną J Ot i cała filozofia. Pieczemy w rozgrzanym do 170 st. piekarniku przez ok 40 min (tak, aby ładnie się zrumieniło).
To bez wątpienia najzdrowsze i najprostsze w przygotowaniu ciasto, jakie kiedykolwiek robiłam;)
Polecam i smacznego





4 komentarze:

  1. Wow super pomysł Tym bardziej, że wszystkie składniki mam w domu

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł! Aniu, bardzo lubie Twojego bloga:-) Kasula

    OdpowiedzUsuń